Od grčke božice do softverske kompanije

back

Često nas pitaju što to znači HERA? Od čega je to skraćenica? Možda Hercegovačke aplikacije? NE, Hera je grčka božica, žena Zeusa, božica braka, žena i neba. Kako je došlo do toga da se jedna softverska kompanija, osnovana u Hercegovini, nazove po grčkoj božici?
Krajem 2000-te godine, dvoje kolega s višegodišnjim iskustvom u razvoju različitih softverskih aplikacija počelo je razmišljati o osnivanju vlastite kompanije. Osnovni motiv je bio iskoristiti dugogodišnje iskustvo i stečeno znanje za razvoj aplikacija po mjeri korisnika. Želja je bila ne samo razviti i prodati aplikacije, nego s korisnicima uspostaviti takve odnose koji bi osigurali kontinuiranu potporu poslovanju i razvoju korisnika. A to onda nužno vodi stalnom razvoju i unapređenju Here kao kompanije.
Kada je na red došao izbor imena, jedan od razloga okretanju grčkoj mitologiji bio je rad s Oracle tehnologijom. Kako naziv kompanije Oracle (osoba koja posjeduje mudrost i proročanske sposobnosti inspirirane božanskim) potječe iz starogrčkog, odlučeno je da se ime za novu kompaniju potraži u grčkoj mitologiji. A zašto baš Hera? Jer je ime kratko, efektno, jer je zaštitnica žena čime se htjela naglasiti ravnopravnost žena u tehnologiji, posebice jer je jedan od Herinih osnivača žena. I jer je Hera zaštitnica neba, a Heri kao kompaniji samo je nebo granica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *